1 LINIA DO PRODUKCJI MAKARONU / MAKARONU Z DRUGIEJ RĘKI – DO
MAKARONU KRÓTKIEGO I DŁUGIEGO
Mfct.: Macri (Włochy), Braibanti (Włochy); Wydajność: ok. 260
kg/h; Rok budowy: 1990 i 2000, Status: nadal w fundamentach,
zakończony w 2022 r.
Ogólny opis:
Fabryka makaronu pracuje obecnie z 2 prasami o wydajności 160 kg/h,
jedną do długiego makaronu i jedną do krótkiego makaronu.
Wydajność suszenia każdej suszarni wynosi +/- 500 kg. Aby
wypełnić je wszystkie zajmuje +/- 15/16 godzin, czyli dwie zmiany
robocze.
Wymagana powierzchnia: 805 mkw., w przybliżeniu dł. x szer. x wys. =
35 m x 23 m x 7 m
Składa się z:
1 Automatyczny układarka ramek
2 Układarka z kratkami ochronnymi
3 Wprowadzanie ramek do układarki
4 Tamże,
5 Wejście ramek do wytrząsarki
6 Ładowarka ramowa
7 Wejście Długie opakowanie makaronu - Maszyna do lagowania Tonelli
z pieczarkami.
8 Lagowarka Tonelli z pieczarkami - Długie opakowania makaronowe
9 Wejście Pakowanie długiego makaronu
10 Grupa 6+3 suszarek statycznych z panelem z włókna szklanego z 5
wózkami w jednym rzędzie
11 Skomputeryzowany panel elektryczny do zarządzania i sterowania
suszarnią. (odzyskiwany jest cały elektryczny, hydrauliczny i
wilgotny system odprowadzania M57809 powietrza).
12 System odprowadzania wilgotnego powietrza na dachu.
13 Podwójne drzwi harmonijkowe.
14 2 Prasy (krótkie i długie)
15 Elewator załadowczy z podwójną wagą.
16 Maszyna pakująca do krótkiego makaronu.
17 Maszyna do pakowania krótkiego makaronu.
18 Maszyna do pakowania długiego makaronu (FlowPack)
19 Pasteryzator.
20 Nóż do tagliatelle (fettuccine)
21 Maszyna motylkowa z różnymi formami.
22 Mieszalnik spiralny + prasa nr 1
23 Mieszadło spiralne + prasa n. 2
24 Kalibrator do ciasta francuskiego
25 klatek