Stosowana membranowa filtracja ceramiczna firmy Mlekomat typu
FM/55.
SPECYFIKACJA TECHNICZNA
Charakterystyka techniczna:
-Liczba stopni filtracji: jeden
-Liczba modułów membranowych na etap: jeden
-Liczba membran ceramicznych na etap: 55 membran
-Obszar filtracji modułu: 18,9 m2
Parametry procesu:
Separacja białek mleka:
-Średnia przepustowość surowca: 3 550 l/h
-Stopień zagęszczenia: 1,65 x
-Średni filtrat (filtrat): 1 400 l/h
-Średnia objętość retentatu (koncentratu): 2 150 l/h
-Temperatura surowca: ≈ 50 ºC
-Temperatura zagęszczania: ≈ 52 ºC
Odzyskiwanie białka serwatkowego z serwatki kwasowej:
-Zakładana ilość surowca do przetworzenia: 9 000 l
-Ilość uzyskanego produktu: ~250/300 kg
(ilość uzyskanego surowca zależy od składu serwatki podawanej do
instalacji filtracyjnych i prawidłowej obróbki wstępnej).
-Temperatura surowca: ≈ 55 ºC
-Temperatura zagęszczania: ≈ 57 ºC
Charakterystyka membrany:
-Konstrukcja membrany: rurowa
-Nośnik membrany: tlenek glinu, tytan i cyrkon rura wielokanałowa
-Typ membrany: 23-kanałowy; klasyczny
-Wymiary wkładu: 25 mm, 23 kanały o średnicy hydraulicznej 3,5 mm;
I5723973 Długość membrany: 1178 mm
-Materiał membrany: ZrO2 - TiO2
-Granica separacji: (granica granicy) 0,14 μm
-Ciśnienie przebicia: > 90 bar
-Ciśnienie robocze: maks. 10 bar
-Odporność chemiczna: pH 0-14
-Temperatura procesu: < 350C
-Sterylizacja parą: 121C - 30 min.
Instalacja zbudowana jest w zwartej formie, tzn. całość umieszczona
jest na wspólnej konstrukcji. Wszystkie elementy wykonane są ze
stali kwasoodpornej, elementy mające kontakt z produktem wykonane są
ze stali gatunku AISI 316L.